CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, November 1, 2015

Puding Raja

Resepi Puding Raja


Bahan2:
Pisang raja/Emas/montel atau apa2
Susu cair 1 tin
Gula 2-3 senduk
Telur 4-5 biji
Tepung custard 2-3 sudu besar
Butter 2 sudu besar
Prune
Ceri
Gajus

Cara2: 

Jala Emas

Panas kan 2-3 cawan air bersama 2 senduk gula Pasir. Biar ianya menggelegak. Sementara itu, ambil  4-5 biji kuning telur. Pukul hingga sebati. Masuk kan kuning telur dalam piping bag. Boleh juga masuk kan dalam plastikr bungkusan yang bersih dan tebuk lubang Kecil. Bila air pula Mendidih, piping kan telur kuning ke dalam air gula yang sedang Mendidih. Nanti terhasil lah jaringan kuning telur yang masak. Kacau dengan garpu. Bila dah nampak masak, angkat Guna garpu. Buat lagi sampai habis. 

Pisang goreng

Guna pisang emas / raja / montes atau apa2 saja pisang kesukaan Kita 😊. Celup pisang dalam putih telur (dari 4-5 biji telur tadi) dan goreng dengan api sederhana. Bila nampak pisang keperangan, terbalik kan. Angkat dan susun dalam bekas. 

Puding

Masuk kan 1 tin susu cair, lebihan air gula yang diguna kan untuk buat Jala emas tadi dan Putih telur lebihan buat Celup pisang, 2 sudu besar butter ke dalam periuk. Boleh tambah gula kalau suka manis. Panas kan. Kacau rata. Bila butter dah cair, masuk kan bancuh an tepung custard (2 sudu besar + sedikit air). Kacau lagi sampai pekat dan masak. Tuang kan custard ke atas susunan pisang goreng tadi

Bahan hiasan

Potong ceri, prune dan taburkan diatas Puding raja. Taburkan juga gajus goreng, kismis atau apa2 saja yang Kita suka. 

Senang kan. Selamat mencuba 😊

Wednesday, September 26, 2012

Nasi Maglubah versi Jubail

Bahan2
Beras basmati
Daging (daging lembu / kambing)
Ubi kentang
Terung besar
Bawang besar
Tomato
Bunga kobis (cauliflower)
Daun ketumbar (corriander)
Rempah kasar (kulit kayu manis, buah pelaga, lada hitam, limau kering)
Rempah serbuk - mixed spices
Serbuk kunyit sedikit
Garam
Minyak unuk menggoreng
 

Cara-cara
Rebus daging yang dipotong besar (sebesar penumbuk kanak2. Letak rempah kasar iaitu kulit kayu manis, buah pelaga, lada hitam dan limau kering. Bila dah empuk baru masukkan garam.

Sementara itu, potong semua jenis sayur seperti didalam gambar. Goreng semua jenis sayur kecuali tomato. Bawang cincang perlu ditumis dengan letak sedikit garam, kunyit dan mixed spices.

Sambil menggoreng, rendam beras basmati.

Susun sayur sayuran didalam periuk untuk masak. Aturannya ialah tomato, ubi kentang, terung, bunga kobis, bawang besar goreng, daun ketumbar.

Kemudian susun kan daging yang telah direbus. Last sekali letak beras. Air untuk masak, gunakan air rebusan daging tadi.

Bila nasi dah masak, kacau sedikit sahaja untuk elakkan nasi hancur.

Siap untuk dihidang. Boleh makan dengan Salatah. Cara membuat Salatah - hiris kobis, timun dan carrot. Masukkan cuka, perahan lemon. Boleh tabur dengan serbuk merah (tak ingat le pulok namanya) :D.
 

 

Tuesday, September 25, 2012

Umm Ali - dessert arab

 
 
Bahan2:

* 10 keping puff pastry (Al Karamah is preferred)
* 1 kotak thick cream (KDD brand is preferred)
* 2 1/2 cup susu segar
* 6 sudu besar gula
* 1/2 cup kekacang (campur2 walnut, pistachio, badam @ apa saja)
 
 
 Cara2:

Susun puff pastry di atas dulang pembakar. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 Celcius sehingga warna bertukar keperangan. Off oven dan biarkan ia di dalam oven sehingga puff naik tinggi.

Sementara menunggu puff didalam oven, campurkan thick cream, susu segar dan 4 sudu gula di dalam blender. Blend selama 1/2 minit.

Carik-carikkan puff pastry di dalam bekas pembakar. Taburkan kekacang yang di pecah-pecahkan. Boleh juga masukkan kelapa kering dan kismis kalau suka. Taburkan 2 sudu besar gula. Last sekali siram bancuhan yang di blender tadi. Bakar dalam oven dengan suhu 180 Celcius selama lebih kurang 15-20 minit. Boleh di makan panas atau sejuk. Kalau tunggu sejuk, nanti kuahnya meresap ke puff pastry (kurang kuah). Selamat mencuba :)

Gambar di atas ada lah sebelum dituang bancuhan susu dan belum bakar pun lagi. Gambar dah siap bakar terlupa nak ambik :D

Monday, September 24, 2012

Brownies




Bahan-bahan:

3/4 cup tepung gandum
1/4 tsp baking powder
1/2 cup gula halus
2 biji telur
150g coklat bar (dark)
100 g butter
70g kacang (almond/walnut/apa apa sahaja)

 Cara-cara:

1. Cairkan coklat dan butter dalam oven atau atas dapur sehingga semuanya cair
2. Dalam bekas lain, pukul telur dan gula hingga sebati
3. Masukkan gandum dan baking powder yang telah diayak dan kacau hingga rata.
4. Masukkan coklat dan butter yang telah cair tadi. Kacau lagi.
5. Bila sebatian rata, masukkan kacang dan gaul lagi.
6. Dalam bekas empat segi yang telah dialas dengan cooking/wax paper, tuangkan adunan tadi dan ratakan.
7. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga ternampak sedikit rekahan pada permukaan brownies.
8. Biarkan ia betul-betul sejuk untuk dikeluarkan daripada bekas.

Friday, February 25, 2011

Pau


Bahan2:

3 1/2 cup tepung gandum
2 1/2 tbsp yis
1 tsp baking powder
1 tsp emplex (optional)
4 tbsp susu tepung
4 tbsp gula
2 tbsp shortening
1 tbsp minyak masak
sedikit garam
air suam (agak-agak -> ~1 1/2 cup


Cara-cara:

1. Satukan tepung, yis, baking powder, emplex, susu tepung, guna, minyak dan garam. Gaul dan ratakan
2. Tambahkan air suam sedikit demi sedikit hingga doh boleh diuli dengan baik.
3. Biarkan 40minit - 1 jam. (Neeza letak dalam microwave je. Tapi janganlah pulak pergi tekan on microwave tu heheh.. :D
4. Bulat-bulatkan dan letak inti
5. Kukus 10-15 minit.

Selamat mencuba.. Kalau takde shortening, gantikan dengan minyak masak saja. Resepi ni flexible. Boleh kurang, atau lebihkan mana2. Resepi asal guna susu pekat manis. Disebabkan diri yang terlampau rajin untuk buka tin susu lepas tu berkurun dia dok dalam peti, Neeza ganti dengan susu tepung dan gula.. Alhamdulillah.. jadi pun pau :)

Friday, February 18, 2011

Kuih Bakar


Bahan2:

1 cawan tepung gandum
1 1/8 cawan gula (nak kurang pun boleh tapi Neeza suka manis sikit)
2 cawan santan (1 cawan santan serbuk bancuh bersama air)
5 biji telur size B (suka hati sebenarya, lebih telur, lebih lembut)
pewarna hijau/jus pandan
bijan (ditabur atas adunan)

Cara2:

1. Campurkan tepung, gula dan santan. Gunakan whisk utk mengacau adunan. Neeza blender saja (senang!)
2. Masukkan telur satu persatu dan diblender lagi hingga sebati.
3. Tambahkan pewarna/ jus pandan (atau kedua2nya) mengikut pilihan kehijaun masing2.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan/loyang kek dan taburkan bijan di atasnya. (Acuan/loyang kek hendaklah terlebih dahulu disapu butter/minyak supaya adunan tak melekat)
5. Bakar di dalam oven (yg telah dipanaskan terlebih dahulu) pada suhu 180 degree celcius sehingga kelihatan ada regangan pada sisi acuan/loyang (utk memastikan betul2 masak, gunakan toothpick/skewer dan dicucuk ke dlm kuih td. Sekiranya tak melekat, maka kuih td telah masak). Kalau guna oven kecil, kuih ini akan naik tinggi semasa membakar. Biarkan saja. Tunggu hingga masak. Jangkaan masa dalam 40-60 minit.
6. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong.

Sunday, August 8, 2010

Nasi Kerabu Klatae


Resepi turun temurun dari arwah Mok (nenek Neeza sebelah Ayah), diturunkan kepada Ma (menantunya) dan kini Neeza pula guna resepi ni. Tak salah rasanya Neeza nak share dengan semua. Arwah Mok mesti suka :). Semoga ianya memberi kebaikan kepada semua. InsyaALlah...


Menu (untuk makan satu keluarga 4-6 orang)

1. Nasi Putih
2. Sambal Penumis
3. Sambal kelapa
4. Solok Lada
5. Daging Goreng Kunyit
6. Ulam-ulaman



1. Nasi Putih

Masak nasi putih macam biasa. Kalau nak nasi biru, boleh guna pewarna ataupun bunga color biru tu. Di Saudi ni, manalah nak cari bunga biru tu kan. Lagipun, my asben terchenta, tak minat nasi berkaler biru tu. Dia tak lalu makan. Jadi, nasi putih is the best combination :).


2. Sambal Penumis

Bahan-bahan:

Cili boh / cili kering yang di blend 1 sudu besar
Bawang besar 2 biji sederhana*
Bawang putih 4-5 ulas*
Halia 1 cm*
Serai 1 batang dihiris halus*
1/2 cm belacan*
- bahan bertanda * perlu di blend
Budu 1 sudu besar
Asam jawa 1 sudu kecil
Garam dan gula secukup rasa
Santan pekat 2 cawan
Minyak untuk menumis 2 sudu besar


Cara-cara:

Masukkan minyak masak ke dalam periuk. Tumis cili boh / cili blender tadi sehingga kering sedikit. Masukkan semua bahan yang diblend. Tumis sehingga naik minyak. Masukkan santan dan biarkan ia masak. Masukkan asam jawa, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih dan naik minyak sedikit. Tutup api.


3. Sambal kelapa

Bahan-bahan:

1 ekor ikan kembung sederhana besar direbus dan di ambil isinya*
1/4 bawang besar (2 ulas bawang kecil)*
2 ulas bawang putih*
Sedikit halia*
1 batang serai dihiris halus*
- Blender kering @ tumbuk semua bahan bertanda *
Kelapa kering 5 sudu besar
Garam dan gula secukup rasa


Cara-cara:

Goreng kelapa kering sehingga keperangan dan angkat. Gaulkan kelapa bersama semua bahan yang di blender tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul rata. Sekiranya ia agak lembab, bolehlah goreng sebatian di atas api sekejap sambil kacau rata. Apabila agak kering, tutup api dan hidangkan.


4. Solok Lada


Bahan-bahan:

7-8 biji lada hijau muda (yang debab sikit tu, tapi bukan capsicum) - buang biji
2 ekor ikan kembung sederhana besar diambil isinya (jangan rebus!)*
1/2 biji Bawang besar*
3 ulas Bawang Putih*
1 cm halia*
- blender kering @ tumbuk bahan bertanda *. Seelok-eloknya ikan di blender asing.
Kelapa kering 3 sudu besar (boleh guna kelapa basah)
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan santan pekat


Cara-cara:

Gaulkan kesemua bahan yang di blender bersama ikan dan kelapa. Masukkan garam dan gula. Rasa. Kalau dah okay, sumbatkan adunan ikan ke dalam lada (cili) yang dah dibasuh serta buang biji tadi (cili perlu dibelah tengah tapi jangan putus pulak). Susun cili yang telah disumbat kedalam periuk. Masukkan santan dan taburkan garam dan gula atas cili tadi. Masak menggunakan api sederhana sampai cili masak (warna berubah). Siap untuk dihidang.


5. Daging goreng kunyit


Bahan-bahan:

1/2 kilo daging dipotong kecil
1 Biji bawang besar dihiris bulat
Kunyit
Garam
Minyak masak


Cara-cara:

Basuh bersih daging yang telah dipotong. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Masukkan daging kedalam kuali (matikan air) dan biar sehingga air kering. Masukkan minyak dan goreng daging sehingga masak. Masukkan bawang besar dan kacau rata. Tutup api.


6. Ulam-ulaman

Bahan-bahan:

Kobis, Carrot, Timun di hiris halus. Kalau di Malaysia, Neeza campur kacang panjang dan segala jenis daun. Di Saudi ni payahlah sikit nak cari daun-daun. Jadi, apa yang ada sajalah :)



Sebenarnya jumlah bahan-bahan tu lebih pada agak-agak sahaja. Kebanyakan menu Neeza gunakan kelapa kering sebab di Jubail ni kelapa kering paling senang nak dapat dan tahan lama serta halus. Kalau nak beli kelapa segar, hanya certain places saja ada jual. Kelapa parut frozen pulak, kasar lah sangat. Satu kerja nak kena blend. Since nak cepat dan benda yang nak disediakan pun rumit, jadi kelapa kering is the best solution ;). Selamat mencuba. InsyaAllah, sedap... :).