Bahan2:
1 cawan tepung gandum
1 1/8 cawan gula (nak kurang pun boleh tapi Neeza suka manis sikit)
2 cawan santan (1 cawan santan serbuk bancuh bersama air)
5 biji telur size B (suka hati sebenarya, lebih telur, lebih lembut)
pewarna hijau/jus pandan
bijan (ditabur atas adunan)
Cara2:
1. Campurkan tepung, gula dan santan. Gunakan whisk utk mengacau adunan. Neeza blender saja (senang!)
2. Masukkan telur satu persatu dan diblender lagi hingga sebati.
3. Tambahkan pewarna/ jus pandan (atau kedua2nya) mengikut pilihan kehijaun masing2.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan/loyang kek dan taburkan bijan di atasnya. (Acuan/loyang kek hendaklah terlebih dahulu disapu butter/minyak supaya adunan tak melekat)
5. Bakar di dalam oven (yg telah dipanaskan terlebih dahulu) pada suhu 180 degree celcius sehingga kelihatan ada regangan pada sisi acuan/loyang (utk memastikan betul2 masak, gunakan toothpick/skewer dan dicucuk ke dlm kuih td. Sekiranya tak melekat, maka kuih td telah masak). Kalau guna oven kecil, kuih ini akan naik tinggi semasa membakar. Biarkan saja. Tunggu hingga masak. Jangkaan masa dalam 40-60 minit.
6. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong.
1 cawan tepung gandum
1 1/8 cawan gula (nak kurang pun boleh tapi Neeza suka manis sikit)
2 cawan santan (1 cawan santan serbuk bancuh bersama air)
5 biji telur size B (suka hati sebenarya, lebih telur, lebih lembut)
pewarna hijau/jus pandan
bijan (ditabur atas adunan)
Cara2:
1. Campurkan tepung, gula dan santan. Gunakan whisk utk mengacau adunan. Neeza blender saja (senang!)
2. Masukkan telur satu persatu dan diblender lagi hingga sebati.
3. Tambahkan pewarna/ jus pandan (atau kedua2nya) mengikut pilihan kehijaun masing2.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan/loyang kek dan taburkan bijan di atasnya. (Acuan/loyang kek hendaklah terlebih dahulu disapu butter/minyak supaya adunan tak melekat)
5. Bakar di dalam oven (yg telah dipanaskan terlebih dahulu) pada suhu 180 degree celcius sehingga kelihatan ada regangan pada sisi acuan/loyang (utk memastikan betul2 masak, gunakan toothpick/skewer dan dicucuk ke dlm kuih td. Sekiranya tak melekat, maka kuih td telah masak). Kalau guna oven kecil, kuih ini akan naik tinggi semasa membakar. Biarkan saja. Tunggu hingga masak. Jangkaan masa dalam 40-60 minit.
6. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong.
0 views:
Post a Comment