Bahan2:
* 10 keping puff pastry (Al Karamah is preferred)
* 1 kotak thick cream (KDD brand is preferred)
* 2 1/2 cup susu segar
* 6 sudu besar gula
* 1/2 cup kekacang (campur2 walnut, pistachio, badam @ apa saja)
Cara2:
Susun puff pastry di atas dulang pembakar. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 Celcius sehingga warna bertukar keperangan. Off oven dan biarkan ia di dalam oven sehingga puff naik tinggi.
Sementara menunggu puff didalam oven, campurkan thick cream, susu segar dan 4 sudu gula di dalam blender. Blend selama 1/2 minit.
Carik-carikkan puff pastry di dalam bekas pembakar. Taburkan kekacang yang di pecah-pecahkan. Boleh juga masukkan kelapa kering dan kismis kalau suka. Taburkan 2 sudu besar gula. Last sekali siram bancuhan yang di blender tadi. Bakar dalam oven dengan suhu 180 Celcius selama lebih kurang 15-20 minit. Boleh di makan panas atau sejuk. Kalau tunggu sejuk, nanti kuahnya meresap ke puff pastry (kurang kuah). Selamat mencuba :)
Gambar di atas ada lah sebelum dituang bancuhan susu dan belum bakar pun lagi. Gambar dah siap bakar terlupa nak ambik :D
0 views:
Post a Comment