Bahan A
250 g cream cheese*
50 g butter*
100ml (1/2 cawan) fresh milk*
6 kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 sudu teh garam
60 g (1/3 cawan) tepung halus (superfine/tepung Kuwait kalau di Saudi)
20 g tepung jagung
Bahan B
140 g (2/3 cawan) gula halus
6 putih telur
1/4 sudu teh cream of tartar (boleh ganti dengan 1/2 camca teh jus lemon)
yang bertanda * perlu dicairkan atas api kecil (boleh guna kaedah double boiler kalau rajin)
Penyediaan:
1- Bila bahan-bahan yg dicairkan itu sejuk, masukkan kesemua bahan A dan kacau menggunakan wisk hingga sebati dan tidak berbintil-bintil.
2- Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula dan cream of tartar dan terus memukul hingga kental (tak cair).
3- Satukan nombor 1 dengan nombor 2, dan gaul hingga sebati. Tuang dalam acuan yang telah digris.
4- Bakar kek menggunakan kaedah "bain-marie" dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 1 jam.
Nota:
Kaedah "bain-marie" = bakar dengan cara meletakkan tin berisi adunan ke dalam loyang yg berisi sedikit air panas. Kaedah "double-boiler" = mencairkan bahan dengan cara mengisi bahan2 dalam bekas tahan panas dan meletakkan bekas itu atas air mendidih.
0 views:
Post a Comment